jueves, 15 de enero de 2015

ELS TRES TOMBS



ELS TRES TOMBS
Cavalcades, traginers i beneïdes en honor a St. Antoni
La cavalcada dels Tres Tombs forma part de les celebracions que es fan en honor a Sant Antoni Abat, patró dels animals de granja i domèstics. És per això que la majoria de cavalcades arreu de Catalunya se celebren al voltant de la diada de Sant Antoni, el 17 de gener, tot i que el calendari s’estén molt, havent-hi poblacions que celebren les seves desfilades més enllà de febrer i fins i tot març.
Els Tres Tombs consisteixen en desfilades de carruatges, carrosses, cavalleries i carros pels carrers de les viles i ciutats, mentre que tots els habitants que hi assisteixen poden gaudir i contemplar de les diferents decoracions de cada un dels participants en la cavalcada. És molt habitual que es llencin caramels des de dalt dels carruatges. L’inici de les cavalcades és la benedicció de tots els animals que hi participen.
Segons la tradició cristiana, Sant Antoni era un gran amic dels animals. Diu la tradició que aquest sant es dedicava a protegir els animals de càrrega i que es feien servir en les feines del camp. Quan veia un animal desvalgut o ferit, el Sant el curava i el protegia dels perills.  No és d’estranyar que traginers i homes de camp, dependents de la feina realitzada pels animals, tinguessin una profunda devoció cap a Sant Antoni, ja que aquest havia de protegir i tenir cura del benestar dels seus animals.
La cavalcada dels Tres Tombs té l’origen en aquesta devoció al Sant. El dia de Sant Antoni es donava festa als animals (bàsicament bestiar de tir o muntura com els cavall,s les mules, els rucs …) i se’ls portava a beneir per tal que no patissin cap mal. De camí cap a l’església, els propietaris exhibien els seus animals que prèviament havien engalanat per a tal esdeveniment. Originàriament es donaven tres voltes a l’església on s’havien de beneir als animals (tres tombs) i d’aquí ve el nom de la cavalcada.





Cavalcades arreu de Catalunya

Consultar FIRES, FESTES I MERCATS, on hi apareixen algunes de les principals cavalcades.

Federació Catalana dels Tres Tombs: Calendari de cavalcades arreu de Catalunya.
www.federaciotrestombs.cat/calendari.php

No hay comentarios:

Publicar un comentario