sábado, 15 de noviembre de 2014

UNA TARDOR PER DESCOBRIR EN FAMÍLIA

Una tardor per descobrir en família

Estades en cases de colònies, marxa nòrdica pel Berguedà o una ruta per castells són algunes propostes atractives per a aquests mesos

L’arribada del fred no és excusa per quedar-se a casa. La tardor és una estació molt atractiva per gaudir-la amb la família amb un ampli ventall d’activitats d’oci, culturals i naturals. Us recomanem sortides amb contingut, per passar-s’ho bé i aprendre al mateix temps.
Una proposta de qualitat i assequible a totes les butxaques és la que ofereix Fundesplai (Fundació Catalana de l’Esplai), que gestiona setze cases de colònies i albergs situats en alguns dels indrets naturals més bonics de Catalunya. Júlia Garcia, responsable dels programes de lleure i d’educació ambiental de les cases, destaca que “bona part de les instal·lacions estan adaptades per a persones amb mobilitat reduïda”. Subratlla que hi compten “amb un equip d’educadors ambientals experimentats i coneixedors de l’entorn, que s’encarreguen de la dinamització de les famílies”: “A la tardor, sortim a caçar bolets, es fan excursions al bosc, s’ensenya a reconèixer el cant dels ocells, etc. A més d’ajudar a desconnectar de les rutines diàries, són sortides plenes de valors i que potencien la relació entre la família”.
És una proposta a l’abast de moltes butxaques, ja que una pensió completa volta els 30 € per als adults i els 23 € per als infants. I els menors de 2 anys no paguen. Les estades inclouen, a més de l’allotjament, tots els àpats, amb menús elaborats a la mateixa casa amb dieta mediterrània.
Projecte vital
El periodista Natxo Oñatibia i la infermera Ester Corrales van engegar fa un any i mig un projecte vital anomenat Rural Salut a la masia de Cal Peguera -on viuen-, situada en un paratge privilegiat de Castell de l’Areny, al Berguedà. “Oferim activitats lúdiques que promouen la salut a la natura i ens adrecem a famílies, particulars, institucions i empreses”, detalla Oñatibia. Han dissenyat propostes per a un dia que inclouen, a més de la realització d’un taller, l’ús de la zona de pícnic de 5.000 m amb barbacoa, jardí de plantes aromàtiques i hamaques, a prop d’un riu. Oñatibia és tècnic esportiu en la modalitat de marxa nòrdica i un dels punts forts de Rural Salut és un circuit circular de 6 quilòmetres per l’entorn. “És una ruta apta per a tots els públics, dels 4 anys fins a gent gran, i una gran experiència perquè la marxa nòrdica t’ajuda a caminar i respirar millor i, a més, gaudeixes d’un entorn únic, amb uns colors preciosos justament a la tardor”.
Salut, natura i alegria
L’altre plat fort que engresca grans i petits és el taller Fem l’indi, on tothom es disfressa i maquilla i, un cop caracteritzats, cal muntar un poblat ple de tipis. La tribu participa en un taller de confecció de fletxes amb vares d’avellaner i cartró reaprofitat i se’n va a provar-les a un prat. Allà queden sorpresos de com uns elements tan senzills donen tant de joc. En aquest primer any de vida, més d’un miler de persones han visitat Cal Peguera i, quan es tracta de famílies, Oñatibia arriba a la conclusió que “el contacte amb la natura d’una manera relaxada facilita el joc i la bona entesa entre pares i fills: compartir riures i passar-s’ho bé també és fer salut”.
Recordeu que a l’hora de practicar esport i excursions a l’aire lliure i a la muntanya en època de fred, cal protegir-se bé la pell. Els dermatòlegs que assessoren l’empresa Ladival, per exemple, aconsellen l’ús de productes específics per “evitar la deshidratació cutània en climes extrems d’alta muntanya”.
Un tresor mallorquí
El Parc Natural de la Península de Llevant i les reserves naturals del cap de Ferrutx i del cap des Freu, al nord-est de l’illa de Mallorca, són un tresor natural. Protegeix 1.671 hectàrees, de les quals 1.658 corresponen a diferents finques públiques plenes de penya-segats, torrents, boscos, coves i avencs. Hi ha cinc itineraris per descobrir, on es poden trobar espècies com el caragol cua de serp, el pseudoescorpí cavernícola i el busqueret de cua llarga, tres espècies endèmiques. A més, també hi ha un espai de recuperació de fauna amb tortugues mediterrànies i els calàpets, mentre que l’esparver, el falcó pelegrí, el corb marí emplomallat i la gavina corsa sobrevolen aquesta reserva verda.
Terra de castells
Catalunya és terra de castells i des de la Fundació Castells Culturals de Catalunya fa 24 anys que es dediquen a promoure la conservació i rehabilitació d’aquest patrimoni i a fomentar-ne l’ús social. L’entitat té la seu al Castell de Montsonís, a Lleida, un espai molt recomanable per fer un viatge en el temps amb tota la família. És una magnífica fortalesa on destaca la torre d’homenatge o el preciós finestral d’estil gòtic a la façana principal. Una visita guiada que permet descobrir grans secrets com la presó, l’habitació del fugitiu o el passadís secret del celler.
Rapinyaires a l’abast de la mà
Passar un dia envoltat de rapinyaires i tenir-les a tocar de la mà és més senzill del que sembla. Fins i tot és una bona oportunitat per conèixer de prop una òliba semblant a la mascota alada de Harry Potter. Només cal anar al Cim de les Àligues (www.cimdaligues.com), a Sant Feliu de Codines (Vallès Oriental), on s’ofereix una sessió de vol i una visita guiada a la zona d’aus. Tot plegat, una bona excusa per descobrir la seva alimentació i comportament, les espècies autòctones que hi ha i els hàbitats que ocupen les rapinyaires.
El més espectacular del Cim de les Àligues és veure les aus volar en llibertat. Els visitants s’asseuen en unes grades a l’aire lliure, dalt d’una cinglera, i veuen com les aus volen de puny a puny dels cuidadors, allunyant-se cap a la vall que hi ha al davant. “El vol en llibertat sense necessitat de fugir és possible perquè aquestes aus han nascut en captivitat i des de petites han estat en contacte amb persones”, expliquen els instructors. Les famílies visitants poden gaudir d’un petit bosquet per passejar, àrees de pícnic i un restaurant per si volen passar-hi tot el dia. Els caps de setmana i els festius, amb la mateixa entrada, els visitants poden gaudir de les dues sessions de vol i visites guiades (matí i tarda), que són diferents l’una de l’altra.

No hay comentarios:

Publicar un comentario